Jag slog på stort och gjorde dubbel sats smörkola. Jag delade upp kolan i tre delar, den ena behöll jag som den var, dom andra två smaksatte jag med hackade pistagenötter och kakao. Riktigt gott och riktigt juligt!
Grundrecept smörkola:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Pistagekola:
1 dl hackade pistagenötter
Chokladkola:
2 msk kakao
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt strösocker, vaniljsocker, sirap och grädde. Låt koka ganska kraftigt i 20-30 minuter, rör om då och då. Gör kulprovet för att ta reda på om kolan är klar. Droppa några droppar av kolan i ett glas med kallt vatten, går det att rulla en kulla i handen med kolan så är den klar.
Nu är det dags att röra ner smaksättningen. I mitt fall hällde jag upp smörkolan som jag skulle smaksätta i två skålar som jag i den ena tillsatte pistagenötterna och i den andra kakaon. Fördela kolan i plåtar som du antingen klätt med bakplåtspapper eller smörjts med olja. Ställ kolan kallt tills den svalnat. Skär sedan kolan i bitar och om ni vill kan ni slå in kolorna i papper. Förvaras svalt.
Jag valde att smaksätta min kola med pistagenötter och kakao, men glöm inte att det finns massvis med andra smaksättningar. Det är bara att prova sig fram till sin favorit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar