Idag hade jag och min sambo lite julpyssel. Vi plockade fram vårat julpynt och bakade lite julgodis. Dessa små fugdebakelser är inte bara goda att äta utan även söta att titta på. Dom är lite pyssliga att göra men dom blev väldigt uppskattade.
Chokladformar:
150 g mörk choklad
små muffinsformar eller knäckformar
Fudge:
125 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vit sirap
75 g smör
2 msk galliano
Chokladformar:
Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Pensla formarna med chokladen ( använd gärna dubbla formar så blir det lite lättare ) och ställ in i kylen. Upprepa penslingen när chokladen har stelnat så att det blir ett tjockt och jämt lager choklad.
Fugde:
Bryt chokladen i mindre bitar och blanda med grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp och låt puttra i några minuter. Vi delade upp smeten i två kastruller och tillsatte två matskedar galliano i den ena för att ge lite vaniljsmak. Det gav en god smak men den blev dock lite segare så tillsätt gärna lite extra socker och sirap i den med vaniljsmak. Dra kastrullerna från plattan och tillsätt smöret. Låt svalna helt, ställ gärna fudgen i kylen i ca 30 minuter, då blir den lättare att spritsa.
Spritsa sedan fudgen i chokladformarna och ställ in i kylen fram till servering. Ta bort pappersformarna innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar