söndag 3 februari 2013

Äppelpaj med kolagrädde

En klassisk dessert som är gudomligt god. Den absolut godaste pajdegen jag någonsin ätit, jag har även bakat hallonpaj och rabarberpaj med samma pajdeg och det var lika gott det. Att piffa upp den vispade grädden med lite kolasås blir verkligen pricken över i:t, underbart gott!


Fyllning:
6 äpplen
2 tsk kanel
2 msk strösocker
2 cm färsk ingefära
Smör att steka i

Pajdeg:
250 gram laktosfritt smör
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl kokos
2 1/2 dl glutenfri mjölmix ( Jag använder finax mjölk- och glutenfri )
1 1/2 dl glutenfria havregryn

Laktosfri vispgrädde
Kolasås ( läs innehållsförteckningen så att den inte innehåller gluten )

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Stek äpplena i omgångar, det blir ganska "vattnigt" om man steker för mycket åt gången. Strö över strösocker, kanel och riv över ingefäran. Lägg äpplena i en smörad pajform och  låt svalna medans du gör pajdegen.

Dela smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, råsocker och kokos. Tillsätt havregrynen sist och blanda ner försiktigt så att dom förblir så hela som möjligt. Klicka ut degen över äpplena, degen kommer att flyta ut och fördela sig jämt i ugnen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

 Vispa under tiden grädden och blanda med kolasås efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar