söndag 10 februari 2013

Lemon meringue pie

Det här är en av Peter´s favoriter. Jag vill påstå att det är en blandning av key lime pie och citronmarängpaj. Mycket god är den iallafall!

Som ni vet så är en av nyckelingredienserna kondenserad mjölk, vilket jag ännu inte hittat någon laktosfri variant av. Hur mycket laktos en burk kondenserad mjölk innehåller vet jag dock inte. Men något jag kan rekommendera varmt är att införskaffa sig laktostabletter. Det finns flera olika sorter och man hittar dom på apoteket för en liten slant. Just nu använder jag mig av Lactrase. Jag brukar ta 2 tabletter när jag ska äta något som innehåller laktos, och jag tycker att dom fungerar bra.





Ingredienser:
1 pkt glutenfria digestivekex
50 gram smält laktosfritt smör

4 st ägg
1 burk kondenserad mjölk, sötad.
3/4 dl citronjuice
1,5 dl strösocker

Mixa kexen till smulor. Blanda smulorna med det smälta smöret och tryck ut smuldegen med fingrarna i en form med avtagbar botten. Ställ pajskalet i kylen medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 175 grader.
Separera äggulorna från äggvitan, och ställ äggvitorna åt sidan och vispa äggulorna så det blir vitt och fluffigt. Blanda ner den kondenserade mjölken i dom uppvispade äggulorna och fortsätt vispa.Sist tillsätter du citronjuicen, vispa tills smeten blir ganska tjock. Häll över smeten i pajskalet och ställ tillbaka in i kylen medan du gör marängen.

Vispa äggvitorna och strösocker hårt och länge, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängen lossnar. Klicka över marängen på pajen, se till att det täcker överallt men ändå så att det blir fina toppar av marängen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills marängen får en fin färg, ca 15-20 minuter.
Servera gärna pajen kall.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar