torsdag 21 februari 2013

Svamprisotto med tryffelolja

Jag älskar risotto, och framförallt svamprisotto. Vi brukar äta risotton som den är med sallad och massa parmesan, men man kan även äta det som tillbehör till exempelvis en köttbit. Väldigt gott och väldigt mättande :)


Ingredienser:
200 gram färska champinjoner ( eller annan svamp om så önskas )
4 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
3 dl Avorioris
2 dl vitt vin
1 - 1 1/2 liter varm hönsbuljong ( Jag kokade upp 1 1/2 liter vatten med tre buljongtärningar )
2 dl riven parmesan
2-3 msk vit tryffelolja
Salt, svartpeppar

Hacka svampen, jag grovhackade min svamp eftersom jag gärna ville ha lite större svampbitar i min risotto.
Stek svampen i olivolja, tillsätt sedan finhackad schalottenlök  vitlök och ris. Stek i några minuter tills riset blir "glansigt". Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan med den varma buljongen, lite i taget. Låt risotton sjuda under omrörning i ca 15 minuter. Smaka av då och då så att riset inte blir överkokt, det ska vara en liten hård kärna i mitten. När du är nöjd med din risotto drar du av den från plattan och tillsätter parmesan, salt, peppar och tryffelolja. Var försiktig med tryffeloljan eftersom den är ganska stark i smaken, smaka din fram.
Servera med en sallad och riven parmesan, och kanske några droppar olivolja.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar