lördag 23 februari 2013

Chokladfondant

Idag fyller min mor år, och det firades med middag och bio. Hon bad mig göra en chokladfondant till dessert och det var något nytt för mig. Jag har varken ätit eller bakat chokladfondant tidigare, men det gick väldigt bra och var förvånandsvärt lätt att göra. Det ända är att man måste hålla koll på dom i ugnen, dom får ju absolut inte bakas för länge, men heller inte för kort tid. 


Ingredienser:          ca 6 st
200 gram rumsvarmt laktosfritt smör
1 dl strösocker
200 gram fin 70 % choklad ( läs innehållsförteckningen så den inte innehåller gluten )
4 st ägg
4 st äggulor
1 dl glutenfri mjölmix ( jag använde finax mjölk-glutenfri )

Laktosfri vispgrädde
Färska hallon

Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered genom att smöra sex ugnsfasta formar, jag använde creme brulee formar och det fungerade utmärkt. Klipp gärna ut en runt bit bakpapper och lägg i botten av formarna så släpper dom lättare när dom är klara.
Vispa smör och socker i en bunke. Hacka och smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad och blanda sedan ner i smörblandningen. Vispa äggen och äggulorna luftigt i en separat bunke och blanda sedan ner i chokladblandningen. Sikta ner mjölmixen och blanda, vispa inte.
Vispar man nu smeten så blir fondanten fluffig och lättare, vilket man inte är ute efter när det gäller chokladfondant, utan den ska vara ganska tung och maffig.
Fördela smeten i formarna, du kan fylla dom ganska mycket för dom växer inte så mycket i ugnen.
Grädda fondanterna i 8-10 minuter. Jag gräddade mina i exakt 9 minuter och dom blev perfekta.
Låt svalna i några minuter. Skär försiktigt med en kniv runt kanten och vänd försiktigt upp dom på tallriken.
Servera varma med lättvispad grädde och färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar