Dillkött är en riktigt svensk klassiker. Jag har aldrig tidigare gjort dillkött men jag tyckte att det blev väldigt gott. Trixet är att få till en perfekt blandning av sött, salt och syrlighet vilket kan vara lite knepigt. Krydda lite i taget och smaka ofta av så slipper ni riskera att få i för mycket socker eller ättika (:
Ingredienser:
800 gram kalvkött, ex högrev el. färdiga grytbitar
2 st lagerblad
1 tsk dillfrön
6 st vitpepparkorn
3 st morötter
1/5 purjolök
3 dl laktosfri grädde
ca 1/5 dl ättika ( Obs! ättiksprit och ättika är inte samma sak, ättiksprit är mer koncentrerat )
ca 3/4 dl strösocker
Salt
Ljus maizenaredning
50 gram dill
Skär köttet i lika stora bitar, ca 2x2 cm. Lägg ner köttet i en kastrull och täck köttet med vatten. Låt köttet koka i några minuter. Skumma av "skummet" som lägger sig på ytan. Detta skum kommer från köttet och har en ganska besk smak som man gärna inte vill ha med. Lägg i lagerblad, dillfrön och vitpepparkorn och låt koka på låg värme i ca 2 timmar. Se till så att köttet hela tiden är täckt med vatten. Dela morötterna och purjolöken i ca 3 cm stora bitar och tillsätt i grytan när ca 1 1/5 timma har gått, detta för att vi inte vill att dom ska koka sönder. När köttet är klart ska det vara så mört så att det faller sönder. När köttet är färdigkokt tillsätter du grädden och smakar av med socker, ättika och salt. Red av med maizena och tillsätt dillen. Serveras med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar