lördag 17 november 2012

Kanelbullar

Jag har bara bakat glutenfria kanelbullar en gång tidigare, då gick allt åt skogen och det var deg i hela köket efteråt. Efter det har jag dragit mig tillbaka när det gäller degar fram tills nu. Jag tänkte ge det en chans till, och denna gången gick det jättebra. Detta receptet gillar jag starkt eftersom degen var så lättarbetat, den gick väldigt bra att knåda och kavla. Så nu är frysen full av kanelbullar :)


Tyvärr har vår kamera gått sönder så jag har varit tvungen att fotografera med mobilen :/ 

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap 
1/2 tsk salt
150 gr rumsvarmt smör
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl kvarg
1,9 liter glutenfri mjölmix ( Jag använde finax mjölk- och glutenfri )

75 gr smör
1/2 dl socker
kanel

1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i mjölken och rör tills den lösts upp, tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt kvarg, sirap, kardemumma, salt och smör.
Tillsätt mjölet. Degen ska nu arbetas ordentligt, gärna 5-10 minuter i maskin. Häll ut degen på bordet och knåda lite till för hand. Degen ska inte jäsa nu. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smöret och strö över socker och kanel efter smak. Degen är inte så söt i sig så jag tog mycket socker (: rulla ihop och skär bullskivor som sedan läggs i bullformar på en plåt. 

Först nu ska bullarna jäsa, gärna i 2 timmar under en bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar