Piroger är pilliga att göra men supergoda att äta. Det är tredje gången jag gör dessa piroger och dom är lika goda varje gång. Givetvis kan man byta ut fyllningen mot någon annan om man vill.
Pirogdeg:
25 g jäst
2.5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl kvarg
1 tsk salt
7 dl mjölmix ( jag använde finax mjölk- och glutenfri)
Fyllning:
smör att steka i
1 gul lök
150 g champinjoner
400 g blandfärs
1 1/2 msk dijonsenap
1/2 dl creme fraiche
0.5 tsk salt
peppar
Mjölk till pensling
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löst sig.
Låt svälla i 10 minuter. Blanda ner kvarg, salt och mjölmixen och arbeta degen ordentligt.
Låt degen jäsa under en handduk i 30 minuter.
Hacka löken fint. Smält smöret i stekpannan och fräs löken. Tillsätt hackad svamp och blandfärsen. Stek tills färsen är klar. Blanda ner dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar och låt småputtra ca 5 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Kavla ut degen rektangulärt, ca 0.5 cm tjock. Skär ut fyrkanter ca 10x10 cm. Fördela fyllningen på dem.
Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna på en
bakpappersklädd plåt med skarven uppåt.
Pensla med mjölk, och sätt in dem i ugnen i ca 12 minuter.
Servera gärna varma med en sallad och en klick creme fraiche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar